Turizmusrégió Gesäuse nemzetipark
Mélyen az Ennstalli Alpokba beágyazódva fekszik Európa legnagyobb sziklaszurdokja – a Gesäuse – egy természeti paradicsom csodálatos ligeterdőkkel, havasi legelőkkel és egy, a hegyi vándorok és sziklamászók számára legendás sziklabirodalommal.
Ez a tájegység 2003 óta a Gesäuse nemzetipark felügyelete alatt a legnagyobb védettséget élvezi.
Lényegesen szelídebb képet mutat a Stájer Eisenwurzen nemzetipark, amely – Európai Geoparkhálózat tagjaként – egyedülálló barlangjaival, szurdokjaival, hatalmas karsztforrásokkal és vadregényes raftingtúrákkal a Salzán – Európa egyik legszebb vadvízi folyóján – nyűgözi le a látogatót. Ardning község mellett található a Pürgschachen Moor amelynek a lápi ösvényein haladva csodálatos látványként tárul elénk az ország egyik legszebb magasföldi lápvidéke. Játék és izgalom várja a látogatót az Eisenwurzen vízijátszóparkban, a Landl-i szabadidőparkban vagy Gamsban a Geo-műhelyben, ahol rég eltűnt tengerek titkait fürkészhetjük.
A Gstatterboden-i Nemzetipark Pavilonban egy érdekes időutazást tehetünk. 250 millió évet utazhatunk vissza az időben egy virtuális „idegenvezető” segítségével. Az élő fűzfákból készített Weidendom-ban található kutatólaborban önmagunk kutathatjuk az édesvizek élővilágát. Ennek az egyedülálló természeti régiónak a központjában található a kulturális világörökség egyik legjelentősebb tagja az Admont-i Benedekrendi székesegyház, amely a világ legnagyobb egyházi könyvtárával valamint egy roppant sokrétű múzeumi kiállítással rendelkezik. Egy további kulturális csemege a minden évben megrendezésre kerülő St. Gallen-i fesztivál, ahol a klasszikus zene világsztárjait láthatjuk – hallhatjuk a Gallenstein erőd romantikus falai között. D nem csak a kultúra és természet szerelmeseinek kínál e régió feledhetetlen élményeket, a kulináris ínyencségek kedvelőit is mesterművekkel kényeztetik el a nemzetiparkkal partnerségben lévő gazdák és vendéglősök. Kitűnő termékeik közé tartozik a szarvassonka, vagy Xeis Edelwild nevű termékcsalád kiváló kolbászai, sonkái, amelyeket magasföldi legelőkön hizlalt állatokból készítenek szakmájuk csínját-bínját ismerő hentesmesterek. Ezek a Stájer érchegység elsőszámú gasztronómiai ismertetőjelei, de ezek mellett meg kell még említenünk a helyi parasztkenyeret, különböző mézeket, sajtokat és gyümölcspárlatokat.
További információk:
http://www.eisenwurzen.com
http://www.weis.at
A képek a www.eisenwurzen.com weboldalról vannak.
|