Éttermek
Az éttermekben, kávéházakban és bárokban gyakran törzsasztalok vannak. Ezek a helyieknek vannak lefoglalva. Ha ilyen helyiek között találja magát az ember, akkor illik prost-ot mondani egy italhoz.
Egyébként az éttermek nagyon sokféle ételt és italt kínálnak. Rengeteg kávéfajta található az étlapon és jófajta borból is válogathatunk szép számmal. Eredeti osztrák konyhakiválóságokat kínálnak, sok helyen pedig tradicionális ruhát is öltenek. Ha Ausztriában járunk, mindenképpen érdemes betérni egy helyi fogadóba!
Ételek
Ausztria különlegességeit az egykori birodalom országainak is köszönheti, noha itt lettek tökéletesítve. Az étkezés – bárhol is járjunk – fontos dolog! Bécs az ínyencek városa. Az ételek művészien készülnek, valódi rajongás szüli őket. Liszt, cukor mesteri kombinációi!
Helyi specialitások:
1. Apfelstrudel (almásrétes): Almával, mazsolával töltött tészta.
2. Girardi-Rostbraten (Girardi rostélyos): Marhasült szalonnával
3. Gugelhupf: Különleges bécsi sütemény. Alaphozzávaló egy délutáni kávéhoz.
4. Kaiserschmarren (császármorzsa): Egy omlett- vagy palacsinta-fajta.
5. Knodel: Nudli, melynek alapvető hozzávalói: liszt, krumpli, zsemlemorzsa, élesztő.
6. Krapfen (fánk)
7. Sachertorte (Sacher-torta): Csokoládés sütemény, melynek ősi receptjét Franz Sacher készítette el.
8. Tafelspitz
9. Wiener Schnitzel (bécsi szelet): Borjúszelet
10. Zweibelrostbraten (hagymás marhaszelet)
11. Zwetschkenroster (párolt szilva)
és még:
- só
- salzburgi nudli
- rántott borjúborda
- tiroli máj
- májgombóc leves
- Meraner-torta
- „hasított” alma
A stájer konyhánál mindenki megtalálja a kedvére valót. Konyhaművészeti remekműveiket mindenkinek ki kell próbálnia: „zöld arany”, avagy tökmagolaj (elsősorban salátaolajként kerül felhasználásra): az olajtök magvaiból préselik ki, dióhoz hasonló íze van.
Italok
Ausztriában egyetlen szó létezik a kávéra: lenyűgöző! Csak néhány fajta:
- Einspanner („hitch):
- Fiaker ("coachman")
- Kapuziner ("monk")
- Grosser Brauner ("big brown")
- Kleiner Schwarzer ("small black")
- Kleiner Goldener ("small gold")
- Kleiner Brauner ("small brown")
- Melange ("mix")
Italspecialitások:
- osztrák sör
- bodzaszörp
- almafröccs
Ausztria 5 legjobb söre
- STIEGL
- ZIPFER
- GÖSSER
- KAISER
- SCHWECHATER
Azért érdemes megkóstolni
- Egger
- Zwettler
- Brau-AG
- Kapsreiter
- Kaltenhausen
Néhány kedvenc:
- Zwickel Bier (Nussdorf)
- Sir Henry's Stout (Nussdorf)
- Urbock 23 (Eggenberger)
- Hopfenkönig (Eggenberger)
- Kartausen-Bräu (Wieselburg)
|